Changing Europe kiállítás az iskolanapon

A Changing Europe Interaktív Kiállítás eredetileg egy rövid, 3 napos program volt, melynek során a látogatók áttekinthették a menekültekkel, a menekültkérdéssel kapcsolatban a Közel-Keleten, Európa egyes országaiban, köztük a Magyarországon kialakult helyzetet.

A kiállítás rendezői a PTE-BTK Szociálpszichológia Tanszékének hallgatói: Bokrétás Ildikó, Harmouche Margaréta, Holczer Benjámin, Kázmér-Mayer Szilvia, László Judit, Locsmándi Bettina, Pálfi Anita, Pintér Kinga, Pusztai Réka, Rab Alexandra, Reitz Kinga, Serdült Sára, Siegler Anna, Takács Bálint. A rendezvény Bigazzi Sára, egyetemi adjunktus kezdeményezésével jöhetett létre, akivel egy kurzus keretein belül kezdtek el a hallgatók a témáról közösen gondolkodni. Később aztán úgy vélték, másokat is érdekelhet a kialakult helyzet, és jó lenne szélesebb körben is körüljárni a témát. Így jött létre a kiállítás.

A Changing Europe legfőbb célja a különböző szempontok, nézőpontok bemutatása, hiszen az témaként választott eseményekről sokféle vélemény létezik. Ebből kiindulva a kiállítás egy fontos kérdést helyez a középpontba: a mai, változó Európát alakíthatjuk-e mi is, befolyásolhatjuk-e milyen irányba változzon?

A kiállítás átdolgozott változatát hoztuk el nektek az iskolanapra, melynek keretei között a beszélgetések és előadások, valamint a filmnézés megrendezésére nem volt lehetőség, ám a paravánokon a témával kapcsolatos cikkeket, nyilatkozatokat, véleményeket, képeket megtekinthettétek. Egy-egy írás mellett találhattatok egy rövid címet, illetve egy átirányítást a „Mögötte” nevű állványhoz. Így lehetőségetek nyílt az eseményekben jelen levő pszichológiai jelenségeket is felfedezni. A „Közel-Kelet”- szoba részen a Közel-Kelet múltjáról és jelenéről, a menekülés tényleges okairól tájékozódhattatok.

A rendezvény néhány szervezőjével rövid interjút is készítettük, melyet a QR-kód beolvasásával oldalunkon is megnézhettek. Íme, egy rövid részlet belőle:

Miért pont a migrációt választottátok témául?
"Van egy kurzusunk, az a címe, hogy a kisebbségek pszichológiája, és ennek keretein belül nem volt konkrét tantervünk, hanem azt mondta a tanárunk, hogy bármit választhatunk, amiről kedvünk lenne beszélgetni. Az első témánk szeptemberben rögtön a migráció lett, ezzel kellett foglalkoznunk."

Terveztek még valamit a jövőre nézve?
"Egy nagyon jó folytatás szerintem, hogy ti így tovább folytatjátok ezt. Érintőlegesen persze még foglalkozunk a témával, valamint nekem a szakdolgozatom is ebből lesz, amihez a többiektől segítséget kapok. Azonban ebben az évben végzünk, és államvizsgázni fogunk, arra többet kell koncentrálnunk."