Marcsi cikke a beremendi látogatásról

2015.10.14-én célba vettük Beremendet. Mindannyian izgatottak voltunk, vajon mi lehet ott? Épp "szerencsés" időben értünk oda, hiszen nagyjából akkor érkezett egy újabb csapat bevándorló. 
Az idő alatt, amíg várakoztunk, szerencsém volt egy rövid, de annál tartalmasabb beszélgetésre. Sajnos az úr nem adta a nevét a véleményéhez, viszont szívesen válaszolt az általam feltett kérdésekre. 
Mint az kiderült, a BKV hibaelhárító egyik szakemberét ismerhettem meg.Feladatuk, hogy azokat a buszokat, melyekkel a migráns utasokat továbbszállítják az osztrák határhoz, karbantartsák és a gépjárműnek a működőképes állapotát biztosítsák. Elmondta, hogy eddig szerencsére fegyveres beavatkozásra nem volt szükség. Az érkezők nyugodtak, szófogadóak, nincsenek konfliktusok vagy egyéb zavargások. Ennek ellenére még mindig sokan szöknek át a magyar-szerb és horvát határon, regisztráció nélkül. 
Érkezésük folyamatos, változó létszámban jönnek, van nap, amikor 8-10 busz is útnak indul az osztrák határ felé. Legtöbben azonban gyermekes családok. 
Érdeklődtem, hogy mi az ő személyes véleménye, a válasza igazán reális és egyben elkeserítő volt. Véleménye szerint a III. háború biztos, csak a mikor a kérdés. Egy idő után Németország nem lesz befogadó képes és kénytelenek lesznek hazánk felé visszafordítani a bevándorlókat, ami komoly problémákat is okozhat. A beszélgetésünk abbamaradt, hiszen hívta a kötelesség. Személy szerint örülök, hogy megismerhettem és hallhattam a véleményét egy olyan embernek, akinek a mindennapjai részévé vált a migráció folyamata. 
Válaszai elgondolkodtatóak, hiszen félelmetes még csak belegondolni is, hogy vajon mi lesz hazánkkal, Európával? Sikerülhet-e átvészelni ezt a válságos helyzetet, egy újabb háború nélkül?

(Marcsi)

#diakreporters