Maris az EU-csúcsról

"Angela Merkel ermahnt die Mitgliedsländer zur Solidarität bei der Bewältigung der derzeitigen Zuwanderungssituation" 

Azaz Európának azt kell megmutatnia, hogy az értékek és a szolidaritás kontinense-olvashattuk egy német weboldalon. 
Az európai menekültválságról rendezett rendkívüli csúcstalálkozó kezdetén az Európai Bizottság brüsszeli székházában 2015. október 25-én Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke elmondta, három dolgot kellett megvitatni: a menekülteknek megfelelő menedék biztosítását a tél elől, - szavai szerint ez nem tűr halasztást - az emberek áramlásának kezelését, valamint a határok ellenőrzését. 
Juncker ugyanakkor a schengeni külső határok szigorúbb ellenőrzése mellett is állást foglalt. Egyértelművé kell tenni azt is, hogy azoknak, akik az EU határaihoz érkeznek, de nem nemzetközi védelmet keresve jönnek, nincs joguk szabadon belépni az EU területére - fogalmazott Juncker. 
A találkozón résztvevő országok egy 17 pontos akciótervet is elfogadtak a válság kezelése érdekében. Megállapodás született arról is, hogy Görögországban és a Nyugat-Balkánon 100 ezerre nő a menekültek befogadására alkalmas férőhelyek száma, ebből Görögország év végére 30 ezerre növeli a férőhelyek számát, továbbá Görögországban az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága is 20 ezer új férőhelyet alakít ki.
A 17 pont azt tartalmazza, hogy az érintett államok 24 órán belül megfogalmazzák szükségleteiket, valamint az érintettek értesítése nélkül nem támogatják a menekültek eljutását egy másik ország határához. A dokumentumban arra is kitértek, hogy megtagadható a belépés azoktól, akik nem kérnek menekültstátust, valamint az összes rendelkezésre álló eszközzel tájékoztatják a menekülőket jogaikról és kötelezettségeikről.