Merkelnek mennie kell?

Az elmúlt hónapok viharos menekültügyi eseményeit követően igencsak megcsappant Angela Merkel, német kancellár támogatottsága mind a lakosság, mind a parlament körein belül. Mindezt alátámasztják Merkel egyik miniszterének, Alexander Dobrindtnak nyílt fellépése a kancellár eddig folytatott menekültpolitikája ellen, valamint a németországi ZDFtelevíziós csatorna Polibarometer címen futó kutatásának nemrégiben közölt eredményei is. Az 1203 szavazókorú német lakos véleményét tartalmazó, január 12. és 14. között készült felmérés szerint az elmúlt hónaphoz képest 8%-kal csökkent azon német lakosok aránya, akik továbbra is támogatják Merkel menekültpolitikáját, így 56%-ra emelkedett az elégedetlenkedők aránya. A német nép a jogszabályok szigorú alkalmazását, azonnali irányváltást követel, és egyre nagyobb teret nyer az országhatárok lezárásának koncepciója is. 
Merkel továbbra is határozottan kitart eddigi politikája mellett, annak ellenére, hogy koalíciós partnerei, a bajor keresztényszocialisták (CSU) és a szociáldemokraták (SPD) köreiben is mind több és több bírálója akad. Habár a kancellár támogatottsága rohamosan csökken, politikai ellenfeleinek továbbra is csak kis mértékben emelkedett az elmúlt hónapokban, derül ki a Polibarometer felméréséből. Mindez valószínűleg annak a következménye, hogy az ellenzék sem képes stabil megoldást kínálni a kialakult helyzetre. 
Hogy a 2017-es választásokig sikerül-e Merkelnek visszaszerezni támogatottságát, és hogy hogyan változik addig a német közvéleményt jelentős mértékben befolyásoló menekültügyi kérdés, még a jövő kérdése.

Forrás: https://m.heute.de/ZDF/zdfportal/xml/object/41820126