Migrációs helyzet a közelmúltból

„Az idegek pattanásig feszültek” – ismerte el sajtótájékoztatóján Thomas De Maiziere német belügyminiszter. A hideg, télies idő elmúlt, és máris tapasztalhatjuk, hogy a bevándorlás tovább folytatódik. A határokon ismét egyre több migráns szeretne átlépni, azonban ez egyik európai országnak sem tetszik. Míg az Unióban a feszültség tovább fokozódik, addig a balkáni helyzet egyre súlyosabbra fordul. A Jutarnji List című horvát napilap február 29-én kiadott cikkében arról írt, hogy káosz és pánik uralkodik a nyugat-balkáni útvonalon: Magyarország, Ausztria és Szlovénia kivezényelte katonaságát a határra, Szerbia olyan határozatot hozott, hogy szükség esetén teljes készültségbe helyezi a hadsereget, a horvát kormány pedig a rendőrségre bízza határai védelmét az illegális bevándorlással szemben.
Sokak szerint Európának a hidegháború óta a legnagyobb kihívással kell most szembenéznie. A veszély azonban nem elsősorban önmagától ekkora, hanem azért, mert egy megosztott, számos más kérdésben is válaszutak előtt álló Európának kell megoldania, aminek következtében még a szükségesnél is nehezebben, lassabban találja meg a megoldást.
Nagy problémát okoz a kvótarendszer is. A kitekinto.hu nevű internetes oldal érdekes felvetést tett. „A megoldás kvótaügyben talán egy schengeni kvóta lehetne, amely az egész schengeni övezetre érvényes kvótát és tartózkodási engedélyt jelenthetne, aminek az is az előnye, hogy a menekültek ott kereshetnének munkát és letelepedést, ahol erre a legjobb esélyek kínálkoznak például munkahelyek terén. De ezt csak szervezetten tehetnék – erre persze, megfelelő mechanizmusokat kellene létrehozni.” – írta. 2016. március 3-án, csütörtökön a tagállami bel- és igazságügyi miniszterek tanácsülést tartottak, ahol meghatározták, hogy március 7-e az utolsó határidő a menekültáradat megfékezésére. Ellenkező esetben az állam- és kormányfők még aznap új válságkezelési programot dolgozhatnak ki.
A tények alapján biztos, hogy a jövőben még sok problémát vet majd fel a migráció kérdése, mi pedig várjuk, mi is fog történni.
forrás: https://kitekinto.hu/migr%C3%A1ci%C3%B3/#.VtwurvnhDIX

Kvóta – meghatározott rész, hányad.
A kvótarendszer az Európai Unió által meghatározott törvényjavaslat, melynek célja, hogy az EU minden tagállama kiegyensúlyozott módon vállaljon részt a közös erőfeszítésekből. A rendelet szerint az egyes országok - GDP-jük, népességük, munkanélküliségi arányuk és a menekültjogi kérelmek aktuális száma alapján – kötelesek meghatározott számú menekültet befogadni.
Az Európai Bizottság jelenlegi nézetei szerint a rendszer mint egy vészhelyzeti mechanizmus működne: ha egy tagországnak segítségre van szüksége a menekültkérők nagy száma miatt, akkor az ügy kivizsgálása után a kormányok közösen döntenek majd arról, beindítják-e a kvótarendszert.
Sajnos még a megszavazás előtt felmerültek problémák, hiszen például Orbán Viktor népszavazást hirdetett országában, Svédország pedig szembefordult Magyarország politikájával, és kijelentette, nem küld vissza menekülteket a magyar földre, mert ott embertelen bánásmód fenyeget.