Vajon ismeritek-e annak legfőbb okát, hogy miért érkezik sok menekült Szíriából és Irakból?

Projektünk hamarosan lezárul és számtalan oldalról megközelítettük a témát. Azt viszont, hogy vajon miért menekülnek Szíriából, Irakból, vagy a többi országból, még nem tárgyaltuk.

Ahhoz hogy ezt teljesen átlássuk, kicsit vissza kell utaznunk a történelemben. A mai Irak 34 millió fős lakosságának nagyobb részét arabok, kisebb részét (17%) pedig kurdok alkotják. Mindegyikük a muszlim vallást követi, azonban a muszlim vallás különböző irányzatait (szunnita és síita), amely csoportok között már régóta éleződtek ellentétek. 1921-ben Irak három oszmán tartományból alakult ki, a kurd, a szunnita és a síita provincia egyesülésével, függetlenségét 1932-ben ismerte el Nagy-Britannia. Államformája kezdetben királyság, majd 1958-tól köztársaság. 1979-től az ország vezetője Saddam Hussein lett, aki az egymással szembenálló csoportokat erőszakkal tartotta össze, s aki a számszerűen kisebbségben lévő, de a vezető posztokat birtokló szunniták közül került ki. Miután George W. Bush 2003-ban megbuktatta Saddamot, a síiták kerültek hatalomra. Ez ahhoz vezetett, hogy a szunniták körében már a 90-es években létrejött Tawid wal Jihad terrorszervezet (amiből kialakult az iraki Al-Qaida) szembeszállt az Egyesült Államokkal, illetve az általa támogatott, síita Núri –el-Máliki vezetővel, aki a síitákat részesítette előnyben. 2011-től, az amerikai beavatkozás megszűnése után az etnikai, vallási és politikai villongások felerősödtek. A terorszervezet 2013-ban kiterjesztette hatalmát Szíriára is, kihasználva az ottani polgárháborús viszonyokat. Ekkor jött létre az iraki Al-Qaidaból az Iszlám Állam (kiválva az Al-Qaidából), és megkezdte a saját kalifátusának (Mohamedán vallási birodalom) kiépítését, aminek létrejöttét 2014-ben kiáltották ki.

De ki, vagy mi is az az Iszlám Állam (Röviden IÁ, vagyis az ISIS)?
Az Iszlám Állam (IÁ) - angolul ISIS - Irakban és Szíriában jelenlevő, a világ legveszélyesebb és talán az egyik legradikálisabb terrorszervezete. Vezetője Abu Bakr al-Bagdadi, egy korábbi iraki terrorista. Az Iszlám Állam mára egyfajta önkormányzati-kormányzati szervezetté fejlődött, amely az ellenőrzése alá vont területeken az élet egészét ellenőrzi, irányítja, hiszen a szervezet az elfoglalt területeken élő embereket eleve a saját állampolgárainak tekinti. Rendkívül kegyetlen módon bánik mindazokkal, akiket ellenségnek tekint. Nyilvános kivégzéseit (lefejezés, megkövezés, stb.), az ókori régészeti leletek elpusztítását a youtube segítségével az egész világon láthatóvá teszi. Ebből a szempontból teljesen érthető, hogy sokan inkább elmenekülnek.

Az ISIS előretörésével és területfoglalásaival már előre készült az elfoglalt területek közigazgatási irányításának átvételére is. Ez magas fokú szervezettségre utal. A vezető és két helyettese alkotják a végrehajtó hatalmat. Két helyettese közül egyikük jelenleg az iraki, utóbbi pedig a szíriai expanziót irányítja. Alájuk tartozik még 12 kijelölt kormányzó Irakban és 12 Szíriáért felelős kormányzó. Ebből jól láthatjuk, hogy az ISIS-t hierarchikus vezetés jellemzi, amely szervezettnek tűnik.

De vajon miből építették ki az egészet és képesek-e továbbra is működtetni? Az elfoglalt területek olajban gazdagok, amelyet az Iszlám Állam a továbbiakban sajátjának tekint. Ezt az olajat értékesíti a világpiacon, illetve a térség műkincseinek egy részét is.

Több alkalommal kinyilvánították, hogy szándékukban áll Európa egy részét, benne Magyarországot is a kalifátushoz csatolni. A hírek szerint körülbelül két-három tucat magyar önkéntes is harcol az IÁ oldalán (más népek önkénteseivel együtt), ami rendkívül aggasztó és nehezen kezelhető fejlemény. 2015 tavaszán a magyar országgyűlés döntött arról, hogy a koalíciós erők részeként Magyarország is részt vállal az Iszlám Állam elleni harcban: legfeljebb 150 magyar katonát küldenek egy iraki kiképző központba.

Források:
https://valasz.hu/vilag/iszlam-allam-a-vilag-leggazdagabb-terrorszervezete-104634
https://mno.hu/nezopontok/az-iszlam-allam-terrorszervezet-anatomiaja-1250721
https://www.youtube.com/watch?v=EzoHf_LhzuM
https://www.youtube.com/watch?v=tboJ2whrsfk&feature=youtu.be